Beroende av mobilen? Se hit!

Mobiltelefoner är idag en så stor del av vår vardag att vi inte längre tänker på hur mycket vi använder oss av dem. Förr kunde man inte bruka telefonen på samma sätt som man gör idag. Det var möjligt att skicka iväg sms och ringa samtal och hade man tur kunde man ta fotografier som var någorlunda skarpa. Idag är mobilen som en bärbar dator och på bara sekunder kan man ha kollat sociala media, hittat recept på favoritdesserten, betalat räkningar eller kollat hur vädret kommer att se ut i veckan. Utöver detta kan man arbeta i sin mobil, förlänga parkeringen eller boka en resa. Möjligheterna är oändliga, vilket har bidragit med många positiva aspekter. Tyvärr har mobilerna dock blivit så “smarta” att de även har skapat ett beroende hos människor.

Många menar att mobilen idag är 100 gånger bättre än en dator. Istället för att köpa begagnade macbook så lägger man hellre pengarna på en mobiltelefon som man dessutom kan bära med sig överallt. Marknaden är oändligt stor och detta gäller även för de nedladdningsbara appar som man kan använda sig av. En app är en extern mjukvara som gör det möjligt att spela spel, deklarera, shoppa eller vad helst man nu önskar.

 

Mobilberoende

Den nya generationen har vuxit upp med att ha sina föräldrar stirrandes på mobilen och detta medför att även barn blir beroende av telefoner. Det är vanligtvis svårt att veta om man är beroende av att använda sin mobiltelefon eller inte, eftersom man sällan själv tycker att det är ett problem.

Symptomen för mobilberoende kan visa sig på olika sätt, men vanligtvis handlar det om att man helt enkelt inte kan eller vill lägga ifrån sig mobilen. Det sägs att en vuxen människa öppnar upp telefonen runt 160 gånger om dagen, utan att ens tänka på det och för unga är siffran betydligt högre. Ett beroende kan också visa sig genom att man blir väldigt arg, ledsen eller frustrerad om man inte har möjlighet att sitta och pilla på telefonen. Man kan uppleva känslor som ångest, stress eller till och med panik för att mobilen (av en och en annan anledning) är utom räckhåll.

Begränsa ditt användande

Tycker du att ditt användande av mobiltelefonen har gått överstyr? Du är inte ensam. Varje dag kan människor känna att de vill sitta mindre vid mobilen, men återgår snabbt till samma mönster. Med hjälp av appar kan man t.ex. se hur många gånger man har öppnat telefonen på en dag. Detta är ett bra sätt att börja för att avgöra om användandet är alarmerande eller inte. På iPhone kan man även ställa in funktionen “skärmtid” som visar hur länge du har suttit vid mobilen under dagen.

dotmag