Dammsug från mobilen

Idag kan man göra det mesta i sin smartphone, till och med städa där hemma. I alla fall om man har en robotdammsugare. De flesta robotdammsugarna idag kan nämligen styras genom en app i mobilen. Det går att starta, stoppa och pausa städroboten, men även ställa in vilka dagar och klockslag dammsugningen ska ske. Förmodligen vill man att den ska dammsuga när man är på jobbet, så man slipper höra ljudet av den och dessutom kan komma hem till nystädade golv.

Prata med robotdammsugaren

Mobilstyrningen började dyka upp för några år sen och idag har till och med mellanklassmodellerna stöd för att styras från en app. De lite mer påkostade modellerna har ännu fler finesser. Till exempel går de ofta att koppla till en smart högtalare som Google Home eller Amazon Echo, med sin digitala assistent Alexa. Det innebär att man bland annat kan starta och stoppa robotdammsugaren med rösten, vilket kan vara praktiskt ibland.

Vissa robotdammsugare, bland annat de nyare modellerna av iRobot Roomba, kan till och med tömma sig själva efter städrundan. Hur fungerar då detta? Jo, det sitter en dammsugare även i laddningsstationen som suger ur dammbehållaren underifrån när robotdammsugaren återvänder hem för att ladda. Det här innebär att det kan gå veckor, eller rent av månader, utan att man ens behöver röra sin robotdammsugare. Den sköter sig helt själv med andra ord. När påsen i laddningsstationen är full måste man dock tömma den själv och sätta i en ny.

Nyligen släppte marknadsledande iRobot sin nya flaggskeppsmodell av Roomba som ska vara ännu smartare och bättre än föregångaren. Priset ligger dock på en bit över 16 000 kronor, så man kanske kan behöva låna pengar på https://www.zmarta.se/ för att ha råd med en. Det kostar ju som bekant att ligga på topp.

Minns var de har städat

Toppmodellerna har också en del andra intressanta finesser som att de skapar kartor över alla rum de dammsuger. Man skulle kunna säga att de har lokalsinne, då de hela tiden vet var i rummet de befinner sig och vilka ytor som har dammsugits. De hittar därmed alltid tillbaka till laddningsstationen eftersom de har memorerat var på kartan den finns. När dammsugningen är klar brukar man få upp en karta i mobilappen där man kan se hur robotdammsugaren har kört. På vissa modeller kan man rent av följa städroboten i realtid.

En annan väldigt användbar finess är de virtuella avspärrningslinjerna. Säg att man har ett rum som man inte vill att robotdammsugaren ska åka in i, men man vill inte behöva ha dörren stängd av olika skäl. Då kan man rita en virtuell avspärrningslinje på kartan direkt i appen så respekterar robotdammsugaren det och kör inte över linjen. Tidigare har man varit tvungen att lägga ut magnetlister på golvet eller ställa ut små enheter med IR-sensorer i dörröppningarna för att robotdammsugaren inte ska åka igenom. Men tack vare dagens smartare robotdammsugare har vi fått en smidigare lösning på det problemet.

dotmag