Det var (inte) bättre förr

Är det någon som minns hur det var förr, innan mobilen fanns att köpa för de breda massorna? När man var tvungen att stämma träff med exakt plats och tidpunkt när man skulle ses. Hur man jämt och ständigt behövde ha med sig mynt så att man kunde ringa från en telefonkiosk. Eller om man skulle ta emot ett samtal från en sådan, hur man fick vänta intill och rentav försöka avbryta någon annan stackares samtal för att ta emot sitt eget. De vita lögnerna man fick dra till med för att få bort honom eller henne. Det var tider det. Eller inte.

Livet blev lättare när mobilerna kom. Till en början var de inte särskilt små, men de var betydligt mindre än telefonkioskerna på bilden. Inte var batterierna särskilt bra de heller och telefonerna hade vare sig kamera eller funktionalitet för att spela upp musik. Men de lät oss vara kontaktbara nästan var vi än var och det var stort. Vilken var din första mobil? Min var en Ericsson 628. Med blå platta – man kunde välja mellan ett antal olika färger, baserat på tycke och smak. Jag var förhållandevis ung då jag fick den. Kanske för ung. Vissa månader blev räkningarna skyhöga, då detta var innan kontantkorten uppfanns. Operatörerna blev betydligt gladare än min stackars föräldrar, kan jag lova. Men jag blev iallafall populär i några år. Teknologins underverk.

Vi gick runt och ringde. Hade man en Nokia 3210 (eller rentav den lyxiga 3310:an som nu kommit ut igen i en reklamkampanj för Nokias nya smartphone-linje) kunde man göra egna ringsignaler och spela snake, i vilket man ringlade runt som en orm på skärmen och skulle äta någon slags pixelmat. Det var tider det. Kriget mellan Finland och Sverige. Dominansen av mobilmarknaden.

Efter några år kom mp3-spelaren vilket sedan ledde till att musikfunktionen integrerades med telefonerna. Detta var episkt. Nu behövde man inte längre ha både en mp3-spelare och en telefon med sig hela tiden utan fick båda i ett paket. Hörlurarna var till en början ganska kassa men kom att bli bättre och bättre. Nuförtiden har vi trådlösa hörlurar, så kallade airpods, vilket är en stor bekvämlighet. Särskilt Apples är av god kvalitet och rekommenderas varmt om ni inte redan köpt dem.

Som vanligt målas fan på väggen men det kommer passera. Kanske är vi inte mogna riktigt än. Mobiltelefonerna som blivit datorer har blivit vardagsmat. Vad som kommer härnäst får vi se. Vi väntar med spänning. Kanske flygande telefoner som följer en vart man än går som någon slags papegoja som alltid vill vara med? En hybrid mellan en drönare och en telefon? Eller varför inte en telefon som man opererar direkt in i hjärnan. Det vore något det.

dotmag