Laga trasig mobil

Som människans nya bästa vän får mobiltelefonen stå ut med en hel del. Trots ett värde på flera tusen är många oaktsamma med telefonerna vilket leder till att de snabbt går sönder på ett eller annat sätt. Vissa har helt enkelt bara otur, en enda stöt ner i golvet kan ibland räcka för att en telefon ska bli helt obrukbar. Frågan många ställs inför sedan är om telefonen ska lagas, eller slängas och köpa en ny istället?

Fördelar med att laga

Om telefonen endast gått sönder utvändigt, till exempel en sprucken skärm, är det oftast värt att laga den. Så länge den inte har några skador på mikrofon, högtalare och går att ladda utan problem så är det oftast en bättre affär att laga telefonen hos en kunnig reparatör. Om det finns garanti på telefonen så kan den skickas in via stället den är köpt på, vilket ofta gör lagningen helt gratis.

Över hela jorden slängs det idag alldeles för mycket teknik som är fullt fungerande eller skulle kunna lagas istället för att slängas. Ur en miljöaspekt är det alltså väldigt viktigt och bra att försöka laga det som är trasigt istället för att bara gå vidare och köpa nytt!

Fördelar med att byta

Ibland kan det bli dyrare att laga en telefon än att köpa en ny. Särskilt i längden, då en telefon som kanske redan har hållt i två år och sedan lagas både får en försämrad livslängd jämfört med en ny. Samt att det redan har hunnit komma en rad nya telefoner med bättre funktioner och kvalité.

Vid större tekniska skador så som att mobilen inte längre går att ladda eller kanske inte ens startar överhuvudtaget är det ofta bättre att köpa en ny telefon. Särskilt om den nuvarande redan är över ett år gammal. Men den gamla telefonen behöver inte slängas bort för det, ofta går det att sälja den för några hundralappar till företag som använder vissa delar som reservdelar och för att bygga nya telefoner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag