Mobiltelefoner i filmens värld

Mobiltelefoner har alltsedan de blev populära figurerat på olika sätt i filmens värld. Under 1980-talet nådde dessa bärbara telefoner den breda marknaden även om de inte alls var lika välutvecklade som idag. På den tiden användes de mest som rekvisita och attribut för att bygga upp en rik och trovärdig karaktär. Den allra första mobiltelefonen som syntes i en Hollywoodproduktion förekom i filmen From Russia With Love från 1963. Sean Connery i rollen som James Bond ringde från mobiltelefonen i sin Bentley.

Star Trek

Det är föga förvånande att en mobiltelefon som kallades Communicator även syntes tidigt i den kultförklarade science fiction serien Star Trek. Den dök upp för första gången 1964 som en fantasiprodukt som man kunde bära med sig och prata i. Det är dock inte första gången som rekvisita i denna serie har förebådat riktig teknologi. Den första datorn i form av en laptop syntes i serien långt innan den blev verklighet samt något senare även en 3D skrivare. Har man behov av ett mobilabonnemang för företag kan man vända sig till Telness, som liksom Star Trek ligger före sin tid med att vara den första helt digitala mobiloperatören för entreprenörer och företagare. Här finns prisvärda mobilabonnemang helt utan bindningstider och uppsägningstider.

Cell

I takt med att mobiltelefonerna utvecklades alltmer blev de också riktigt populära som rekvisita. De actionfyllda och spännande manusen där mobiltelefonen kunde nyttjas till max blev fler och fler. Inom genrer som action, rysare och thrillers hamnar mobilen i olika adrenalinfyllda miljöer. I filmen Cell från 2016 utgår en märklig och mördande signal via nätverken och förvandlar alla som nås av den till galna mördare. Handlingen känns igen från flertalet filmer med liknande innehåll. Det är heller inte ovanligt att en förövare terroriserar och skrämmer sitt offer via mobiltelefonen eller att ett offer lyckas gömma undan en telefon och ringa efter hjälp, som i Final Call från 2004. Här spelar mobilen sin roll som attribut mycket väl eftersom det på ett obehagligt sätt ligger väldigt nära verkligheten. I dagens högteknologiska samhälle kommer man inte undan någonstans och mobiltelefonen gör att man ständigt går att få tag i samtidigt som den också kan vara räddaren i nöden.

Buried

Dagens mobiltelefoner kan närmast liknas vid handhållna datorer om än i miniformat. De innehåller dessutom teknologi som gör det möjligt att spåra signalen och ta reda på var någon befinner sig. Det hade kanske kunnat hjälpa Ryan Reynolds i filmen Buried från 2010. Han spelar lastbilschauffören Paul Conroy som plötsligt vaknar upp levande begravd i en kista under mark. Det visar sig att allt han har med sig i kistan är en mobiltelefon, en ficklampa och en kniv. Frågan är om han med hjälp av telefonen lyckas lösa mysteriet i tid och få hjälp. Syret håller på att ta slut och paniken växer.

dotmag