Dagens kraftfulla smartphones

I slutet av 1990-talet användes mobiltelefoner mest till att ringa och sms:a med, men sedan dess har mycket hänt. Tack vare den snabba tekniska utvecklingen på området, med energieffektivare processorer och miniatyrisering av sensorer och kameror, är dagens mobiltelefoner snarare att jämföra med små handhållna datorer. Dagens flaggskeppsmodeller, som senaste iPhone och Samsung Galaxy, har prestanda som är kraftfullare än många bärbara datorer.

Dagens smartphones är redan tillräckligt snabba

För några år sedan kunde det vara ett stort steg, rent prestandamässigt, att köpa en ny smartphone. Men idag har mobiltelefonerna blivit så kraftfulla att de är snabba nog för den vanlige användaren. De flesta klarar sig till och med gott och väl med en smartphone i mellanklassen. Istället har mobiltillverkarna fått hitta nya områden att använda som säljargument i sin marknadsföring. Bättre mobilkameror är ett exempel på detta. Nya Huawei P30 Pro har till exempel en kamera med hisnande 50 gångers zoom. För många är just kameran viktig när de köper ny mobil. Idag har mobilkamerorna blivit så bra att de har ersatt de separata digitalkamerorna, som i sin tur ersatte de analoga kompaktkamerorna en gång i tiden.

Idag kan man ta fotografier med sin smartphone som blir riktigt professionella och kan användas för studentskyltar och liknande. Numera behöver man inte ens föra över fotona till en dator för att snygga till dem. Tack vare de kraftfulla, flerkärniga processorer och snabba grafikkretsar som sitter i dagens smartphones kan man bildbehandla direkt i mobilen. Det handlar inte bara om att beskära bilden utan även om saker som att justera ljus, kontrast, färgmättnad och kanske lägga på ett snyggt filter och en ram runt bilden. Tack vare molntjänster som Google Foto och Apples iCloud kan man numera också få sina foton automatiskt säkerhetskopierade direkt efter att man tagit dem.

Mobilspelen blir allt mer avancerade

De allt kraftfullare mobiltelefonerna har såklart även öppnat upp för mer avancerade spel. Förr kunde man mest spela enklare spel som Candy Crush och Wordfeud, men dagens smartphones har nu grafikprestanda som gör det möjligt att driva spel med avancerad 3D-grafik. Till exempel har den populära militärshootern Call of Duty kommit i en mobilversion kallad Call of Duty Mobile. Battle Royale-spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) finns även det till mobila enheter.

Ett av de mest grafiskt imponerande mobilspelen som kommit på senare tid är kanske The Elder Scrolls: Blades från Bethesda. Spelet kan liknas vid en nedbantad och mobilanpassad variant av det omåttligt populära spelet The Elder Scrolls: Skyrim som, trots att det ursprungligen släpptes 2011, fortfarande spelas flitigt. Mobilspelet Blades har rentav snyggare grafik än Skyrim, då det bland annat använder sig av så kallad PBR (physically based rendering) som gör att texturerna i spelet reflekterar ljus på ett sätt som ser mer fotorealistiskt ut.

dotmag