Mobiloperativsystemet Android

Android är idag världens mest använda operativsystem för mobila enheter som smartphones och surfplattor. Det är numera större än både Windows och iOS, med 2,5 miljarder aktiva enheter som kör Android, avslöjade Google själva under sin utvecklarkonferens I/O tidigare i år.

 

Android körs i bilar och spelkonsoler

Utöver smartphones och surfplattor körs specialanpassade versioner av Android även i smartklockor, TV-apparater, bilar (Android Auto), smarta högtalare, (portabla) spelkonsoler med mera. Den mest spridda och använda versionen av Android är dock utan tvekan den som körs i smartphones och surfplattor. Att det finns Androidbaserade smartphones och surfplattor i alla prisklasser, till skillnad från Apples iPhone och iPad, som det inte finns några riktiga lågprisvarianter av, har gjort att Android fått en väldigt stor användarbas världen över.

Idag är det få saker man inte kan göra med sin smartphone, som tidigare krävde en dator. Till exempel kan man surfa på nätet, betala räkningar, deklarera, e-shoppa, designa egna reklampennor med tryck, bildbehandla och mycket mer. Många saker är dessutom smidigare att göra i mobilen på grund av dess kompakta format. Till exempel att använda den som en portabel GPS där man i realtid på en karta kan se exakt var man befinner sig. Oumbärligt när man försöker hitta rätt i en stad man aldrig tidigare har besökt eller när man har gått vilse ute i skogen.

Android 1.0

Den första kommersiella versionen av Android (1.0) släpptes i slutet av september 2008 och många av de funktioner och appar vi använder idag fanns faktiskt på plats redan då. Till exempel Android Market (nuvarande Google Play Store), en webbläsare, enklare kamerastöd, GMail, YouTube, Google Maps, stöd för wifi och Bluetooth. Pekskärmsgränssnittet, som i princip fungerar på samma sätt än idag, fanns också där. Efterhand som mobilerna blev snabbare och mer tekniskt avancerade med fler sensorer anpassades även Android därefter med nya appar och finesser.

Android 2.0

I Android 2.0 implementerades stöd för HTML5 i webbläsaren och i version 2.2 kom stöd för wifi-hotspots, vilket gjorde att man kunde dela med sig av sin internetuppkoppling till andra i närheten. Version 2.3 fick stöd för NFC och var dessutom den första med ett påskägg i, vilket sedan dess har blivit standard i alla versioner av Android.

Android 3.0 – endast för surfplattor

Android 3.0 var lite speciell eftersom det var en renodlad version för surfplattor. Det är därför man aldrig ser smartphones som kör Android 3.x, utan där blev det ett hopp från version 2.3 till 4.0, som kom i oktober 2011.

Android Go

Idag är Android uppe i version 9 och version 10 är alldeles bakom knuten. En version för billigare smartphones med klenare prestanda släpptes också i december 2017 och finns därmed för Android 8.1 och framåt. Den versionen heter Android Go och är nedskalad för att flyta bättre på smartphones med 1 GB RAM eller mindre. Google har som en del av Android Go även tagit fram särskilda Go-versioner av sina populäraste Google-appar, som dock även går att köra i vanliga Android.

dotmag