Prylen som vi varken kan leva med eller vara utan

Vad gjorde vi innan vi hade allt vi behöver i fickan?

Det låter kanske otroligt, men mobiltelefonerna var från början endast ett sätt att kunna kontakta varandra då vi var på resande fot eller av annan anledning inte befann oss i hemmet där den traditionella hemtelefonen användes.

Samtal och sms. Mycket mer än så var det inte. De första mobiltelefonerna gick knappt ner i fickan men det var telefoner. Mobila telefoner.

Revolutionernas revolution

Mycket har hänt sedan dess. Våra mobiltelefoner har fått ingredienser såsom spel, touchskärm och kamera. Bara det här har varit en wowfaktor av högsta rang.

Den franska och industriella revolutionen brukar benämnas som de två mest banbrytande samhällsförändringarna vilka har påverkat hela vårt sätt att tänka. Det senaste decenniet har den mobila revolutionen utgjort en tredje sådan genomgripande förändring som också fortfarande pågår.

Informationsflod

Alltsedan fader Internet tog klivet in i våra mobiltelefoner har vårt beteende förändrats i grunden. Idag är både vi och samhället uppbyggda så att vi inte ska kunna klara oss utan dem. Vi är, på gott och ont, ständigt tillgängliga och kan utföra i stort sett alla tjänster samt handlingar oavsett var vi befinner oss. Vi har även all världens information i byxfickan och är ett klick bort från att kunna ta reda på just det vi vill veta i stunden. Något liknande har under historiens gång aldrig tidigare skådats och vem vet var den ovissa tekniska framtiden kommer att ta oss.

Beroende

På frågan vad det är som gjort att vi i genomsnitt plockar upp telefonen var tionde minut och ger den sin uppmärksamhet tre timmar varje dag finns det ännu inget korrekt svar, men likväl en hel del hypoteser. (https://www.breakit.se/artikel/17445/anders-hansen-mobilen-hackar-rakt-in-i-hjarnans-beloningssystem)

Den gemensamma nämnaren är allt som oftast att våra hjärnor bokstavligt talat har skapat de olika revolutionerna. Det här är också en av anledningarna till att mobiltelefonerna gått från att vara ett hemtelefonkomplement till att vara den viktigaste delen av vårt liv som vi nästan inte ens använder för att ringa samtal längre.

dotmag