Mobil med bra kamera

3248048613Sedan några år tillbaka har digitalkamerorna flyttat in i skåp och lådor, eller till och med åkt raka vägen till soptippen, då de helt enkelt blev överflödiga i de flesta hem. Istället dök det upp mobiltelefoner med kamerafunktioner som är så bra att någon extern kamera inte längre är nödvändig. Det skiljer dock fortfarande mycket i kvalité gällande olika mobiltelefoners kameror. Alla som finns ute på marknaden idag är tillräckligt bra för selfies och semesterfoton, men några sticker ut lite extra.

Så hittar du bäst kamera

Många mobiltelefoner sägs ha världens bästa kamera, vilket gör det svårt att veta vad som går att lita på och vad som bara är ett försäljningsknep. På grund av mobiltelefonernas storlek går det aldrig att nå upp till samma nivå som en systemkamera, det får helt enkelt inte plats för tillräckligt bra objektiv eller stor sensor. Istället arbetar tillverkarna mycket med att göra kamerorna smidigare, lägga på filter och justeringar som ger bättre bilder. Det kan även skilja mycket mellan olika mobilkameror när det gäller färgåtergivning och hur bra bilderna blir i olika ljusförhållanden.

Testa först

Gå alltid in till en butik som säljer mobiltelefoner och testa kameran först. Se hur lätt den hittar autofokus, hur bilderna blir i rörelse och hur djupet i bilderna ser ut. Se efter vilka funktioner som finns så som tidsinställning, filter och hur snabbt den kan ta bilderna. Det kan vara svårt att avgöra på en gång hur bra kameran egentligen är, men genom att testa flera olika samtidigt är det lätt att märka skillnad och se vilken som verkar bättre och sämre. Vissa mobiltelefoner är typiska “kameratelefoner”, vilket innebär att största fokus vid tillverkningen har varit just kameran. Perfekt för den som mest använder telefonen till att fotografera, men inte lika bra ifall man är ute efter en snabb och hållbar telefon i övrigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

dotmag