
Att skapa egna mobilspel
De flesta har förmodligen någon gång spelat något av alla de spel som finns tillgängliga att ladda ner, inte sällan gratis, i appbutiken på sin smartphone. Många kanske inte tänker på att det faktiskt är människor av kött och blod som sitter och utvecklar dessa spel på heltid (om inte mer) och försörjer sig på det. Andra kanske blir nyfikna på att göra sina egna spel. Idag är det faktiskt enklare än någonsin, tack vare att verktygen för att skapa sina egna spel har blivit både kraftfullare och gratis.
Vad man behöver
Vad behöver man då för att kunna skapa sina egna mobilspel? Det räcker egentligen med en vanlig dator, som inte är från stenåldern, och en smartphone. För att kunna provköra och föra över spelen eller apparna man skapar underlättar det också att ha en USB-kabel att koppla mellan datorn och mobilen. Om man inte redan har en så finns dessa att köpa billigt hos flera butiker på nätet som säljer iPhone X skal, laddare och diverse andra mobiltillbehör.
Unity
Utöver hårdvaran behöver man även mjukvara. Majoriteten av alla mobilspel idag görs i Unity. Det är en spelmotor med färdiga system för 3D-grafik (eller 2D), ljud, fysiksimulering med mera. Det bästa av allt är att den är helt gratis att använda, så länge man inte tjänar mer än 100 000 dollar per år på spelen man utvecklar. Har man inte tänkt ta betalt för sina spel så kostar det med andra ord inte ett öre och även om man säljer sina spel så måste man som sagt nå upp till nästan motsvarande en miljon svenska kronor årligen innan skaparna av Unity vill ha en del av kakan.
När man startar Unity för första gången kan det kännas överväldigande, men det finns bra tutorials på YouTube där man som nybörjare kan lära sig grunderna. Unity själva lanserade dessutom för några månader sedan sin Unity Learn-plattform där de samlar alla sina tutorials och där man kan spara sina framsteg. För den som tycker att det här med programmering är lite läskigt (script i Unity skrivs i programmeringsspråket C#) så erbjuder Unity något de kallar Creator Kit. Det gör att man kan skapa spel i Unity utan att behöva skriva någon kod och det kan vara ett bra sätt för nybörjare att komma igång.
Unreal Engine
En annan spelmotor, som blev gratis 2015, är Unreal Engine. Grafiskt har den alltid ansetts ligga steget före Unity och används för större produktioner, medan Unity främst har varit populär bland indieutvecklare och de som gör mobilspel. En stor fördel med Unreal Engine är att man slipper skriva kod. Istället använder man sig av visuell programmering med ett system som kallas Blueprint. För den som aldrig har programmerat tidigare blir det därmed en lägre tröskel för att komma igång med spelutvecklingen.
Unreal Engine har en liknande licensieringsmodell som Unity, där spelmotorn är gratis att använda upp till en vissa summa, varefter man måste ge en viss procent av intäkterna till Epic Games, som äger Unreal Engine.